zoek

Openba(a)r - Vijf open talks rond kunst in opdracht in de openbare ruimte en de pilootprojecten 'Meer dan Object'

19/02/2015

Vijf open talks rond kunst in opdracht in de openbare ruimte en de pilootprojecten 'Meer dan Object'
Vijf donderdagavonden van 17u00 tot 20u00, met expertise, soep en drank

Wat is het belang van de openbare ruimte? Welke rol kan kunst daarin spelen? 
Wat betekent publiek opdrachtgeverschap vandaag? En wat doet kunst in opdracht voor het publiek?

Naar aanleiding van thema's die zich aandienen in de vijf Pilootprojecten Kunst in Opdracht 'Meer dan Object' gaan experten en publiek in gesprek met de betrokken opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars over de rol die kunst kan opnemen in de openbare ruimte. Pilootprojecten Kunst in Opdracht is een samenwerkingsinitiatief van Team Vlaams Bouwmeester, Agentschap Kunsten en Erfgoed en Kunstenpunt om vijf kunstprojecten in opdracht te realiseren en de bestaande praktijken te onderzoeken, uit te dagen en te vernieuwen. 

Noteer deze data! 

 • 19 maart - thema landschap: kunstopdracht van de gemeente Herzele met de ontwikkeling van de landelijke dorpskern van Ressegem als aanleiding.
  Kunstenaar Rudy Luijters in gesprek met de bemiddelaar van het project in Herzele Nils Van Beek (Taak) en David Helbich, een van de kunstenaars die betrokken is bij het project. 
 • 2 april - thema gentrification: kunstopdracht van projectontwikkelaar Tondelier nv samen met Stad Gent naar aanleiding van de (private) ontwikkeling van een nieuwe wijk met openbaar domein op de vroegere gasmetersite in Gent. 
  Cultuursocioloog Dr. Pascal Gielen in gesprek met Danielle van Zuijlen, curator en bemiddelaar van dit pilootproject op Tondelier. 
 • 23 april - thema monument: kunstopdracht van Stad Genk met het Heilig Hart Monument als aanleiding voor het herdenken van het monument en onderzoeken van het monumentale in relatie met kunst in de publieke ruimte. 
  Theoreticus en criticus Prof. Dr. Bart Verschaffel in gesprek met de bemiddelaar voor deze opdracht architect, criticus en scenograaf Koen Van Syngel.
 • 7 mei - thema openbaarheid en collectie: kunstopdracht van de Provincie Antwerpen die de vraag stelt naar de openbaarheid van haar provinciale kunstcollectie naar aanleiding van de bouw van het nieuw provinciehuis. 
  Gesprek met de kunstenaars (van zodra gekend) en met Middelheimmuseum waarvan directeur Sara Weyns als expert en bemiddelaar de Provincie in deze opdracht begeleidt. 
 • 21 mei - thema methodiek op schaal: kunstopdracht van de Stad Aalst die samen met culturele partner Netwerk kunst een plaats wil geven in de stedelijke transformatie waarin de ontwikkeling van de kilometerslange Denderzone een speerpunt zal zijn.
  Directeur Stroom en bemiddelaar Arno van Roosmalen onderzoekt samen met projectleider en kunstenaar Wineke van Muiswinkel en andere gasten de uitdaging voor de kunst en zijn opdrachtgever in dit transformatieproces. 

De moderator van de gesprekken is Koen Brams. 

Info:

Locatie: Atelier Bouwmeester, Ravensteingalerij Brussel
Inschrijven: via mail naar pilootprojecten@kunsten.be of per sms naar 0486/51.04.72 met vermelding van naam - datum talk - aantal personen.
Snel inschrijven is aangewezen aangezien het maximum aantal deelnemers aan het gesprek beperkt is tot 40 personen.